Make your own free website on Tripod.com

JAPANESE ENCEPHALITIS

[English version]

1. Pengenalan

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan sekurang – kurangnya 50,000 kes dan 10,000 kematian berlaku setiap tahun disebabkan oleh Japanese encephalitis. Kebanyakan mangsa penyakit ini adalah kanak – kanak.

Disamping memyebabkan kadar kematian yang tinggi, penyakit ini juga mengakibatkan kerosakan kekal pada sistem saraf mangsanya.

Penyakit ini berlaku terutamanya di kawasan negara – negara Asia seperti di China, Japan, Taiwan, Korea, Filipina, Thailand, Indonesia, Malaysia, Bangladesh, India dan Sri Lanka, Vietnam dan Cambodia.

Di Malaysia penyakit ini berlaku secara sporadik terutama di negeri – negeri Sarawak, Perak dan Pulau Pinang. Purata kes 10 tahun ini (1989 – 1998) adalah sebanyak 45 kes setiap tahun. Kes Japanese encephalitis pertama dilaporkan di Malaysia adalah pada tahun 1952. Wabak Japanese encephalitis juga dilaporkan berlaku di Pulau Langkawi (1974), Pulau Pinang (1988), Sarawak (1992) dan terkini di Ipoh, Perak (1998).

2. Apakah penyakit Japanese encephalitis ?

Japanese encephalitis adalah sejenis penyakit yang disebabkan oleh virus yang disebarkan melalui gigitan nyamuk Culex. Ini adalah sejenis penyakit zoonis (antara binatang) tetapi kadangkala berjangkit kepada manusia. Virus ini menyerang sistem saraf pusat (CNS).

Virus yang menyebabkan penyakit ini dikenali sebagai virus Japanese encephalitis. Ianya pertama kali diasingkan pada tahun 1935 daripada otak pesakit yang meninggal kerana penyakit ini di Jepun.

3. Tabiat nyamuk pembawa penyakit Japanese Encephalitis

 

  1. Bagaimana penyakit ini merebak ?

 

  1. Apakah tanda penyakit Japanese encephalitis ?

Selepas 5 – 15 (IP atau tempoh pengeraman) hari daripada hari digigit oleh nyamuk Culex yang membawa virus Japanese encephalitis ini manusia akan menunjuk tanda – tanda penyakit ini.

Di dalam manusia, virus Japanese encephalitis akan berkembang di dalam sistem limfatik, kemudian menyerang sel – sel saraf pusat melalui darah.

Sistem pertahanan tubuh manusia akan bertindakbalas mengeluarkan antibodi (neutrilizing anti body) bagi menghambat perkembangan virus Japanese encephalitis. Kebanyakan manusia yang dijangkiti virus ini adalah sihat dan tidak menunjukkan apa-apa tanda penyakit Japanese encephalitis. Hanya 1 dalam 300 orang yang dijangkiti virus Japanese encephalitis akan jatuh sakit. Ia bergantung kepada beberapa banyak virus yang disuntik ke dalam badan dan keupayaan badan bertindakbalas mengeluarkan antibodi melawan kuman ini.

Tanda – tanda penyakit

  1. Tanda – tanda awal (Prodromal Stage)
  1. Tanda – tanda peringkat akut (Acute encephalitis stage) – biasa pada hari ketiga hingga kelima
  1. Tanda – tanda lain

6. Bagaimana dengan rawatan ?

Rawatan

Tiada rawatan khusus untuk penyakit ini tetapi rawatan sokongan adalah penting seperti rawatan bagi demam, gantian air dan elektrolit, penjagaan sistem pernafasan, bantuan penafasan jika perlu. Jika pesakit mengalami kerosakan pada sistem saraf, rawatan rehabilitasi adalah amat perlu.

Di antara 25%-30% pesakit Japanese Encephalitis berakhir dengan maut, manakala 50% lagi akan mengalami kerosakan dan gangguan sistem saraf yang kekal.

 

7. Cara mencegah penyakit Japanese Encephalitis

Elakkan daripada gigitan nyamuk

 

Hapuskan tempat pembiakan nyamuk culex

 

Suntikan vaksin anti Japanese Encephalitis

Di negara kita, kadar insiden penyakit ini adalah rendah iaitu 0.4/100,000 penduduk, maka program vaksinasi seluruh penduduk adalah tidak kos-efektif. Langkah vaksinasi perlu diberikan kepada golongan yang berisiko tinggi terutama mereka yang bekerja yang tinggal di ladang ternakan khinzir dan diikuti mereka yang tinggal di sekitar ladang khinzir (dalam lingkungan 2 km) terutama kanak-kanak.

Langkah ini dijalankan di negara-negara di mana penyakit ini sering berlaku (endemik) seperti negara China, Jepun, Korea, Taiwan dan Thiland di mana golongan yang berisiko tinggi sahaja diberi suntikan vaksin.

Di Malaysia hanya kumpulan berisiko tinggi akan diberi suntikan oleh Kerajaan saperti berikut.

8. Tindakan yang telah diambil oleh Kementerian Kesihatan Malaysia

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi
Dr. Satwan Singh
vektor@dph.gov.my
Voice : 03-274690
0