Make your own free website on Tripod.com

BAHAYA MEROKOK

MENGAPA MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN

Perlu anda ketahui, terdapat 4000 jenis bahan beracun dalam sebatang rokok yang dihisap. Bahan-bahan beracun ini akan mengancam kesihatan setiap perokok dan boleh mengakibatkan penyakit yang membawa maut

Awas! Tanpa disedari, setiap kali anda menghisap sebatang rokok, 4000 jenis bahan beracun ini akan mengisi paru-paru anda. Antara bahan-bahan beracun yang disedut termasuklah 3 jenis bahan kimia merbahaya yang utama iaitu:

i. Nikotin

Sejenis dadah yang sangat merbahaya kepada jantung dan sistem sarat. la boleh menyebabkan bertambahnya denyutan jantung, mengecutkan saluran-saluran darah dan menaikkan tekanan darah.

ii. Karbon Monoksida       
Sejenis gas merbahaya, jika disedut dengan banyak boleh mengurangkan keupayaan darah untuk membawa oksigen ke tisu-tisu dan menyebabkan sukar bernatas dan cepat letih.

 

ijj Tar                  

Sejenis bahan peransang yang boleh mengakibatkan kanser. Perokok akan menghidapi risiko barah paru-paru, perut dan mulut daripada orang yang tidak merokok . Selain daripada bahan-bahan di atas ia juga mengandungi  bahan beracun yang sepertimana yang ditunjukkan dalam rajah di bawah.

 

Padah Merokok!!!

Pihak Berkuasa Perubatan melalui kajian saintitik telah mengenalpasti bahawa merokok adalah penyebab atau merupakan taktor utama kepada kira-kira 25 jenis penyakit, antaranya:

Kanser

Merokok merangsang dan boleh mengakibatkan kanser pada paru-paru, tekak, mulut pankreas, pundi kencing, buah pinggang, rahim dan esotagus.

- Kegencatan pertumbuhan Gnak di dalam rahim

- Penyakit jantung

-         Bronkitis kronik (jangkitan saluron pernotosan) {mtisima (paru-paru kembang)

-       Angin ahmar

- Ulcer peptik

- Penyempitan (aluran darah)

- Buta

- Penyakit asma bertambah teruk

Ketahuilah merokok mengakibatkan 25% dari jumlah penyakit jantung koronori, 75% dari jumlah penyakit (saluran pernatasan kronik, dan 90% dari seluruh kes kanser/barah paru-paru, serta kebanyakan kes kanser mulut dan tekak, esotagus, perut, pundi-pundi kencing, pankreas dan ginjal.

 

Dari Segi Islam

 

Terdapat dua pendapat berbeza di kalangan ulamak berhubung tabiat merokok. Ada yang menghukumkannya makruh manakala satu lagi haram. Namun apa yang jelas, kedua-duanya berpendapat bahawa merokok adalah satu perbuatan yang membazir dan memudaratkan kesihatan. 

 

Merokok menyebabkan seseorang itu kelihatan selekeh dan berbau busuk asop rokok. Boleh mendorong ke arah amalan buruk yang lain seperti menghidu gam, menghisap ganja, menagih dadah dan meminum minuman keras.

- Menjejaskan kecerdasan minda dan tubuh.

- Bagi remaja yang merokok, anda akan di label sebagai remaja bermasalah dan nakal kerana kebanyakan remaja yang terlibat dengan masalah di(iplin rata-raia menghisap rokok.

- Merokok mengundang pelbagai jenis penyakit akut dan kronik.

- Merokok menyebabkan ketagihan yang sukar untuk dipulihkan.

 

   - Dapat mengekalkan tahap kesihatan dan mengelak dari mendapat penyakit akibat
   merokok.

   - Dapat menjimatkan wang.

   - Kelihatan lebih sopan dengan perwatakan yang lebih matang dan menarik.

   - Lebih cergas, berstamina dan bertenaga.

   - Natas, mulut dan pakaian tidak berbau asap rokok.

   - Minda lebih terbuka, cerdas dan kreatit.

 

Merokok adalah amalan yang boleh memudaratkan kedhatan kepada perokok dan jugo kepada orang ramai yang berada di sekitar mereka. Walaupun masyorakat menyedari hakikat ini, namun masih ramai di kalangan kita yang terus mendampingi amalan merbahaya ini. Sebuah syarikat rokok di Amerika Syarikat iaitu Ligget Company juga telah mengakui bahawa merokok boleh mengakibatkan kanser.

FAKTA AKIBAT MEROKOK

- Merokok merupakan penyebab utama gangguan kesihatan ser}a

kematian sebelum masanya. 25% daripada perokok yang ketagih merokok meninggal dunia

>akibat diserang penyakit yang berkaitan dengan merokok.

- Merokok menyebabkan komplikasi semasa mengandung dan penyakit pemafasan kanak-kanak.

- Merokok menggandakan risiko mati akibat serangan jantung.

- Perokok yong kuat merokok mempunyai peratusan yang tinggi

untuk maut dolam usia muda akibat serangan jantung. Jika anda merokok lebih daripada 20 batang sehari, anda akan menghadapi 10-15 kali ganda resiko maut akibat serangan jantung jika dibandingkan dengan orang yang tidak merokok. > Penggunaan tembakau telah menyebabkan 3.5 juta kematian

setiap tahun iaitu lebih kurang 10,000 kematian setiap hari di seluruh dunia.